BisMillah HirRahMaaNir Rahiim...

Thursday, December 22, 2011

Kaedah Terkini Belajar & Menghayati Al-Quran

Salam.. sahabat yang dikasihi sekalian.


Pernah terfikir untuk belajar serta menghayati Al-Quran dengan mudah dan efektif?


Mengikut kajian, terdapat ramai orang yang ingin belajar membaca Al-Quran. Mereka ini adalah daripada golongan yang berumur dan ramai juga yang masih muda seperti kanak-kanak & remaja. Pada kebiasaannya, kanak-kanak akan belajar Al-Quran di madrasah-madrasah dan surau-surau, manakala golongan yang berumur akan belajar di masjid atau di rumah dengan mengupah ustaz peribadi sebagai 'home tutor' kepada mereka.


Namun begitu, tidak dinafikan juga bahawa ramai golongan berumur ini menghadapi pelbagai halangan & rintangan untuk belajar membaca Al-Quran. Antaranya ialah:


1) Suasana pembelajaran di masjid-masjid biasanya tidak selesa bagi kebanyakan golongan berumur ini. Ini kerana kelas bacaan Al-Quran biasanya dihadiri oleh ramai peserta. Mereka berasa malu untuk membaca di hadapan peserta-peserta lain kerana bimbang akan melakukan kesilapan ketika membaca Al-Quran.


2) Golongan berumur juga berasa malu untuk meminta guru mengulang kembali ayat yang sama beberapa kali walaupun mereka tidak jelas tentang cara bacaan yang betul. Ini akhirnya akan menyebabkan mereka tidak dapat belajar secara sempurna.


3) Faktor lokasi masjid yang mungkin jauh bagi sesetengah orang juga boleh menyebabkan golongan berumur ini membatalkan niat mereka untuk belajar Al-Quran di masjid. Tidak semua orang mampu untuk mengupah ustaz / ustazah sebagai 'home tutor' mereka.


Justeru, kita melihat bahawa golongan berumur ini mempunyai hasrat untuk mempelajari Al-Quran, namun mereka tidak mampu mendapatkan kemudahan yang sewajarnya dalam industri pembelajaran Al-Quran.


Sebagai alternatif buat mereka yang ingin belajar & menghayati Al-Quran, memperkenalkan satu gajet terbaru yang dikenali sebagai Pen Al-Quran Digital. Ia dihasilkan sebagai salah satu alternatif buat mereka yang ingin belajar Al-Quran dengan menggunakan teknologi terkini.  Ia amat mesra pengguna dan mudah digunakan oleh semua peringkat umur.


Dapatkan maklumat lanjut di sini: http://www.myqurandigital.com/

Monday, December 19, 2011

Assalamualaikum wbt..Hi! 


Moga anda semua sihat, ceria hendaknya..insya'Allah.

Kali ni, saya nak kongsi dengan anda sesuatu yang agak unik.. :-) sekali cuba, nak klik lagi. Trick skit..hehe.

Nak tahu apa tu??? Jom cuba 'Google Gravity'
Caranya mudah saja, anda hanya perlu 'copy' link di bawah dan 'paste' di blog atau website anda. http://mrdoob.com/projects/chromeexperiments/google_gravity/Kemudian, taipkan kata carian dan tengok sendiri hasilnya. Hehe.. 

Kalau rasa nak kongsi dengan kengkawan lain pun bleh gak. Percuma dan mudah jer.. Just 'copy' pautan ni http://mrdoob.com/projects/chromeexperiments/google_gravity/, pastu 'paste' kat dalam entry blog or website anda.Tak pun anda nak mudah lg, 'paste' je terus kat 'address bar' komputer anda dan tekan 'Enter'. Lihat hasilnya.. :-) 

P/S : Saya sendiri teruja mencubanya..hehe. Jangan risau. Ini bukan spam.

Selamat mencuba.. :-)

Sekian, Wassalam.






















Google+ Followers

Add This!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followed Sites

Carian ...

get this

Langgan Percuma!

Dapatkan artikel secara PERCUMA dari laman ini, terus ke e-mel anda. Mudah sahaja..taip alamat e-mel anda dalam kotak di bawah, kemudian klik 'Subscribe'. Terima kasih.

Delivered by FeedBurner