BisMillah HirRahMaaNir Rahiim...

Saturday, November 26, 2011

Salam Maal Hijrah 1433

Assalamualaikum wbt.. salam ceria :-) 


Apa perkembangan semasa? Dah bersedia nak melangkah ke tahun baru Hijrah 1433??? :-)


Ehm..apapun, saya doakan moga sentiasa ceria dan tenang selalu mengharungi hari-hari mendatang. Apatah lagi, kini kita telahpun di ambang penghujung hijrah 1432. Detik waktu kian menghampiri. Kita akan melangkah ke tahun baru 1433 Hijrah, bermula Maghrib nanti, insya'Allah. 


Moga sepanjang usia kita pada tahun yang telah kita lalui, membawa seribu makna dalam mentaatiNya, serta tahun baru Hijrah ini lebih berkat dan bermakna jua, insya'Allah.


Jangan lupa, kalau tak ke masjid atau suraupun, petang ni di rumah boleh ajak semua ahli keluarga baca doa akhir tahun sama-sama. 


Doa akhir tahun hijrah, dibaca 3 kali selepas waktu Asar, sebelum masuk waktu Maghrib akhir bulan Zulhijjah.


doa awal thn0 Cara Membaca Doa Akhir Tahun Hijrah dan Doa Awal Tahun Hijrah


Kemudian, lepas masuk waktu Maghrib..baca pula doa awal tahun 1433. 


doa awal thn0 Cara Membaca Doa Akhir Tahun Hijrah dan Doa Awal Tahun Hijrah
Read more: http://www.anakulucheka.com/cara-membaca-doa-akhir-tahun-hijrah-dan-doa-awal-tahun-hijrah/#ixzz1enasND1j

Insya'Allah, kalau berjemaah lebih terasa aura dan semangat Hijrah itu sendiri. Apatah lagi jika dapat ditelusuri makna Hijrah yang sebenar, seperti yang dituntut dalam Islam, serta diperjuangkan oleh baginda Nabi Muhammad SAW dan para sahabat.


Jom hayati ayat Al-Quran ini :
فَاسْتَجَابَ لَهُمْ رَبُّهُمْ أَنِّي لاَ أُضِيعُ عَمَلَ عَامِلٍ مِّنكُم مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَى بَعْضُكُم مِّن بَعْضٍ فَالَّذِينَ هَاجَرُواْ وَأُخْرِجُواْ مِن دِيَارِهِمْ وَأُوذُواْ فِي سَبِيلِي وَقَاتَلُواْ وَقُتِلُواْ لأُكَفِّرَنَّ عَنْهُمْ سَيِّئَاتِهِمْ وَلأُدْخِلَنَّهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ ثَوَابًا مِّن عِندِ اللّهِ وَاللّهُ عِندَهُ حُسْنُ الثَّوَابِ
Maka Tuhan mereka memperkenankan permohonannya (dengan berfirman), ""Sesungguhnya Aku tidak menyia-nyiakan amal orang-orang yang beramal di antara kamu, baik laki-laki atau perempuan, (karena) sebagian kamu adalah turunan dari sebagian yang lain. Maka orang-orang yang berhijrah, yang diusir dari kampung halamannya, yang disakiti pada jalan-Ku, yang berperang dan yang dibunuh, pastilah akan Ku-hapuskan kesalahan-kesalahan mereka dan pastilah Aku masukkan mereka ke dalam surga yang mengalir sungai-sungai di bawahnya sebagai pahala di sisi Allah. Dan Allah pada sisi-Nya pahala yang baik
(Surah Ali-Imran 3: Ayat ke 195)
 
Moga kita semua diberkatiNYa dan diberi kekuatan untuk mengisi sepanjang tahun 1433 dengan sebaik-baik amalan, disucikan hati, dikuatkan iman, serta beroleh kebahagiaan dan kecemerlangan sebagai hambaNya yang diredhai di dunia jua akhirat, amin..insya'Allah. 

Salam Maal Hijrah 1433.

Wassalam.

Post a Comment

Google+ Followers

Add This!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followed Sites

Carian ...

get this

Langgan Percuma!

Dapatkan artikel secara PERCUMA dari laman ini, terus ke e-mel anda. Mudah sahaja..taip alamat e-mel anda dalam kotak di bawah, kemudian klik 'Subscribe'. Terima kasih.

Delivered by FeedBurner